On Air
pokušajte i kušajte
Iskoristite višak rajčica, napravite domaći kečap!
Index.hr
nedjelja, 23.09.2012 13:39
0
Iskoristite višak rajčica, napravite domaći kečap!

Povrće koje je zapravo voće, a nama je jedno od najdražih ljetnih plodova je na izmaku i sezona prolazi. Ipak, ako ih još imate u vrtu, vjerojatno su jako zrele. Ako ne znate što s njima, pokušajte napraviti vlastiti kečap. Iako vam možda zvuči kao bespotreban posao za nešto što se sasvim pristojno može kupiti u dućanu, dok ne kušate dobar domaći kečap, ne znate što propuštate. Još će vam biti slađi jer ste ga napravili sami.

Izdvojite koji sat za ovaj posao, ali uvjeravamo vas, na kraju će se isplatiti. Prema receptu sa stranice leitesculinaria.com, ne trebaju vam nikakvi egzotični začini niti namirnice, a slijedeći recept ipak ćete dobiti umak fine teksture, savršeno izbalansirane slatkoće i kiselosti koju daje rajčica a ne pojačivači okusa i šećer. Ipak, želimo finu teksturu kečapa, a ne vodenastu salsu pa se ovdje koristi posebna tehnika slična onoj koju koristimo spravljajući džem. Tekućinu od rajčica reduciramo do stanja gustog sirupa prije nego je spojimo s pulpom koju smo prethodno procijedili. Pratite recept.

 

Treba vam:

  • 5 kg vrlo zrelih crvenih rajčica, izdubljenih i ugrubo nasjeckanih
  • 4 češnja češnjaka, nasjeckanog
  • 1 glavica velikog crvenog luka, nasjeckanog
  • ¾ mjerne šalice (2.5 dcl) bijelog octa (za blaži okus) ili jabučnog (za voćni okus)
  • 1 jušna žlica papra u zrnu
  • 1 dupkom puna čajna žlica pimenta u zrnu
  • 1 štapić cimeta
  • 8 cijelih klinčića
  • ¼ jušne žlice crvene paprike
  • ¼ čajne žlice korijena đumbira
  • 2 ½ jušne žlice soli
  • 6 jušnih žlica šećera u granulama, plus malo više po potrebi

Priprema:

Stavite rajčice u lonac od barem 8 litara. Pazite da je od inertnih, ne-reaktivnih materijala (aluminij, bakar, plastika) jer takvi lonci pri zagrijavanju djeluju na hranu, pogotovo ocat, ulje i rajčice. Dakle, koristite emajlirani ili keramički lonac. Rajčice pokrijte, stavite lonac da kuha na visokoj temperaturi nekih 5-10 minuta. Promiješajte svaku minutu do dvije, dok komadići rajčice ne puste vodu i sve prokuha.

U par navrata izlijte rajčicu kroz srednje gusto cjedilo ispod kojeg ste stavili lonac za pirjanje od barem 4 litre. Rajčicu koja je ostala u cjedilu lagano pritisnite drvenog žlicom tako da se ocijedi ostatak soka ali da ne prođe pulpa. Trebali biste imati oko 2 litre soka od rajčice. Pulpu sačuvajte.

Soku u loncu za pirjanje dodajte luk, češnjak, ocat, zrna papra, začine, cimet, klinčić, crvenu papriku, đumbir i sol. Kuhajte na srednje jakoj vatri dok se tekućina ne postane sirupasta i reducira se na otprilike 5 dcl (2 šalice). Ovaj postupak može trajati između pola sata do sata, ovisno o vrsti rajčice.

U međuvremenu, pulpu tretirajte u mlincu za hranu ( ako ga imate, teško ga je naći na našem tržištu) ili situ za krumpire (za pravljenje njoka). Poanta je da napravite što finiju masu od pulpe rajčice. Pokušajte protisnuti pulpu kroz najsitnije cjedilo koje imate, trebate se riješiti kože i sjemenki rajčice. Trebali biste dobiti oko 1 litru čvrste pulpe koju ćete vratiti u onaj lonac od 8 litara, a ostatak rajčice ostavite sa strane.

Reducirani sok od rajčice također procijedite u lonac gdje ste ostavili procijeđenu pulpu, ali drvenom žlicom pritisnite sve namirnice koje ste ukuhali s njim tako da se što više tekućine procijedi. Umiješajte šećer te lagano pirjajte sve na srednje do slaboj ili slaboj vatri, uz često miješanje. Kečap bi se kroz 15 minuta treba reducirati za 1/3.

Kušajte povremeno i dodajte šećera po želji. Trebali biste dobiti oko 1 litru kečapa. Ukoliko želite teksturu kečapa sličnu onoj u reklami, ostatke pulpe blendajte u blenderu i dodajte u smjesu. Pustite sve da se ohladi na sobnoj temperaturi a zatim podijelite u staklenke s poklopcima za vakuumiranje, držite u frižideru i uživajte u svom kečapu nekoliko tjedana.

Komentari
Vodič kroz grad
Mostar0,0 °C0,0 km/h0,0 mb0,0 %
Sarajevo0,0 °C0,0 km/h0,0 mb0,0 %
ZagrebVedro14,6 °C1,4 km/h1.013,0 mb86,0 %
Uposleni na šalterima su:
Grafikon
Dizajn i programiranje: 4ants
Sva prava pridržana © Studio88.ba 2012
Studio88.ba